ets a:reflexions a l'entorn del Dret a Decidir sota el paraigua de la Democràcia

reflexions a l'entorn del Dret a Decidir sota el paraigua de la Democràcia


imatge_kiruna.cat

Reflexió que vaig aportar a la Festa d'Esquerra
del Baix Llobregat aquesta primavera passada sobre
el fenomen sòcio-polític comunitari organitzat de les
Consultes Populars per a la Independència de Catalunya.

-------------------------------------------
Hola a tothom,

Bé, sembla ser que m'ha tocat a mi donar-vos la tabarra avui uns deu minuts... intentaré no passar-me del temps, doncs aquells que em coneixeu ja sabeu que xerrar m'agrada força... ;)

La veritat és que jo no crec que us pugui parlar de res que ja no s'hagi dit al respecte de les Consultes Populars per a la Independència de Catalunya, així que suposo no brillaré per la meva originalitat en aquest sentit.....

..... però, en tot cas, us voldria comentar algunes reflexions personals a l'entorn de diferents idees que fa dies que em ronden pel cap, i que tenen relació amb allò que actualment s'ha anomenat EL DRET A DECIDIR; una idea que des del meu punt de vista ha existit sempre històricament parlant i sota el nom de diferents etiquetes, i que ara, davant del moment històric en el qual ens trobem, agafa una nova identitat aplicada a la realitat del nostre moment.

1)Per tant, la PRIMERA REFLEXIÓ que em faig és que el curs de la història segueix el seu fil i que he tingut la sort de viure un moment com l'actual, on s'està duent a terme un gran salt “d'etiqueta” del DRET A DECIDIR. Un moment on, des del meu punt de vista, la DEMOCRATITZACIÓ de l'independentisme ha fet que aquest estigui present a l'agenda política, mediàtica i social no només com a un debat ideològic, sinó com a un full de ruta possible i real d'avançar cap al futur dins del paraigües de la democràcia. Tal i com va dir Oriol Illa durant el seu agraïment públic pel premi d'assaig rebut a la Nit Irla del mes passat, “fa deu anys ningú no s'hauria imaginat que l'independentisme estigués present al centre de la realitat de Catalunya -en tots els seus sentits-, i actualment ho és”. Per tant, les Consultes marquen un precedent en la lluita independentista, un abans i un després; però a la vegada marquen nous formats per a aconseguir-ho que no passen estrictament per la via política només.

2)En relació a això, arribo a la SEGONA REFLEXIÓ, i és que la democratització de l'independenisme ha estat possible gràcies a la TRANSVERSALITAT del Dret a Decidir. Un fet que crec que no hauria estat possible si l'Esquerra actual no hagués estat al Govern de la Generalitat aquests darrers anys. Des d'Esquerra promovem la via independentista i el Republicanisme no només com a marc polític d'actuació, sinó també com a una mateixa filosofia de vida. I per tant, no creiem en l'imposició de l'independentisme, sinó en la generació d'una societat cohesionada majoritària que defensi l'independentisme com a opció voluntària i conscient en relació a model de vida determinat. Des del Govern de la Generalitat hem intentat motivar a les persones al respecte d'aquesta filosofia per tal de continuar avançant cap a una democràcia més democràtica, si em premeteu la redundància, i que només pot ser possible a través del foment de la independència. Hi ha molta gent d'Esquerra que, amb aquesta forma de pensar, hem format part activament de l'organització i la gestió de les Consultes per a la Independència d'una forma voluntària, perquè creiem en la col·lectivitat de la humanitat. Jo crec que al Baix Llobregat en som uns especialistes de la participació!. I parlant de participació, aquesta setmana passada vaig tenir l'oportunitat d'assistir a les primeres Jornades Internacionals de Discapacitat i Drets Humans. I curiosament -i no tant- una de les conclusions a les quals s'arribava, entre d'altres, era que la participació de les persones en la gestió de la seva pròpia vida i en allò que afecta a aquesta -el col·lectiu, l'entorn- és una necessitat a cobrir per tal que la democràcia on ens trobem sigui una DEMOCRÀCIA INCLUSIVA; és a dir, que aconsegueix per igual el màxim desenvolupament de cada persona en concret dins d'aquest tot col·lectiu humà que som; assegurant els Drets i Deures que tots i totes tenim d'una forma adaptada i adequada a cadascú i al col·lectiu en general al mateix temps, sense generar desigualtats ni discriminacions. Per tant, les Consultes per a mi són un pas important de generació d'oportunitats de participació de les persones, i per tant per al seu desenvolupament conjunt en la societat. En ciències socials ens agrada dir que estem fent passos cap a una DEMOCRÀCIA PARTICIPATIVA, deixant enrere la Democràcia Representativa que tant de servei ens ha fet fins ara, però que ha anat quedant obsoleta i arribant a la seva fi per naturalesa pròpia en el moment en què el món fa un gir molt gran i basa gran part de les seves formes de comunicació i relació i models de vida humana en xarxa.

3)I en aquest sentit, parlant de xarxa, arribo a la meva TERCERA I ÚLTIMA REFLEXIÓ per avui (en tinc moltes més, però no cal que em faci plasta, i jo diria que ja em passo del meu temps...). I es tracta d'aquesta forma accentuada d'interacció en xarxa que tenim les persones des de fa uns pocs anys i que ha canviat la forma de relacionar-nos i desenvolupar-nos, també a nivell de participació en la societat. De fet, no és cap novetat que les persones ens relacionem en xarxa; aquest fet és tan sols l'aplicació a les ciències socials d'allò que en Biologia es diu concepció sistèmica de l'evolució dels organismes i de la seva relació entre ells quan interaccionen.(= els organismes unicel·lulars s'ajunten entre ells i esdevenen organismes cada vegada més complexos per anar-se adaptant al medi on viuen, però sense deixar d'existir com a organismes unicel·lulars quan formen part d'aquest tot més complex). Doncs bé, en societat passa el mateix: cadascú de nosaltres és part única d'un col·lectiu molt més gran en el qual participes en menor o major mesura. Però ara, el món de la tecnologia domina els canals, les eines i els instruments per a fer-ho. I qui no forma part d'aquest nou món tecnològic, no continua creixent/evolucionant de la mateixa manera. En aquest sentit, i compartint en gran part a les reflexions que l'Ernest Benach exposava el mes passat a la presentació del seu llibre “Política 2.0”; crec que és molt important ja no només garantir l'accés a les noves tecnologies, sinó motivar la participació virtual de les persones en aquesta xarxa. En aquest marc relacional en xarxa virtual, els i les representants polítiques tenim la responsabilitat de saber crear mecanismes d'implicació, motivació i generació de participació política; elaborant noves eines que facin possible que la gent participi virtualment en la presa de decisions col·lectives. És doncs, un marc nou ple de reptes que estic segura que tots i totes aquelles que hem format part de l'experiència comunitària del desenvolupament de les Consultes Populars podem contribuïr-hi de forma positiva i constructivament en gran mesura, amb aquesta filosofia de vida nostra independent que continua avançant cap a una democràcia més lliure, justa i a mida de tothom i de cadascú de nosaltres.

Moltes gràcies per aguantar el rotllo, espero que no hagi estat massa greu... ;)

Etiquetes